Magazyn Eurocash - page 5

Słodycze i ciastka, strefa przykasowa
temat numeru
5
Słodycze w dużej mierze sprzedają się z półki, o którą
oczywiście należy stale dbać. Przy półce konsument
ma możliwość dokonania wyboru spośród szerokiego
asortymentu, ma na to czas, wyboru dokonuje w sposób
racjonalny. Gdy zbliża się do kasy, tryb zakupowy, w jakim
się znajduje, ulega zmianie. Pojawiają się emocje (przy kasie
są zawsze najlepsze kąski), zaczyna się presja czasu (za mną
ktoś też stoi z koszykiem). Konsument w tym punkcie często
zachowuje się irracjonalnie, działa impulsowo, skłonny jest
skusić się na coś dodatkowego – szczególnie słodkiego.
Powierzchnia strefy przykasowej jest ograniczona,
ale też skłonność do dokonania zakupu największa. Dlatego
zyskowność ze sprzedaży eksponowanych przy kasach
produktów jest najwyższa. Tu rywalizacja jest bardzo duża.
Strefę przykasową należy zorganizować tak, aby zapewnić
sobie jak największe zyski ze sprzedaży produktów
i wykorzystania powierzchni.
Czy wiesz już wszystko o organizacji strefy przykasowej?
Oto prawdy, których każda firma uczy swoich
merchandiserów. Spróbuj wykorzystać je jak najlepiej
dla dobra swojego sklepu.
Kategoria słodycze to trzecia po alkoholach i napojach największa kategoria na rynku. Warto wykorzystać jej potencjał
do zbudowania komplementarnej oferty dla klientów. Poniżej znajdziesz cenne wskazówki dotyczące ekspozycji słodkości
w strefie przykasowej.
Strefa przykasowa generuje do 60% obrotu w Twoim
sklepie. To wizytówka, która zwiększa wartość koszyka.
W strefie przykasowej warto korzystać z dodatkowych
ekspozytorów, np. umieszczenie lizaków
na tzw. „karuzelach” zamiast w tubie podnosi
ich sprzedaż o 100%.
Produkty funkcjonalne (np. gumy do żucia) dobrze jest
odsunąć od kas na ok 0,5 m (bez straty na ich sprzedaży).
Zamiast warto ustawić lizaki, gumy rozpuszczalne, batony
lub wafle. Podniesie to ich sprzedaż o kilkadziesiąt procent.
W strefie przykasowej równie ważna jest tzw. druga linia,
czyli produkty luzowe sprzedawane na wagę.
Warto wygospodarować dodatkowe miejsce na półce
lub w strefie przykasowej, aby sprzedawać tam produkty
sezonowe, np.: figurki św. Mikołaja przed Bożym
Narodzeniem, zajączki lub czekoladowe jajka przed
Wielkanocą, lizaki, żelki i karmelki latem.
Barbara Andrzejczuk,
kierownik Zarządzania Kategorią Słodycze,
Eurocash Cash&Carry
PROMOCJA
Dziesięć zasad przykasowej ekspozycji
I
II
III
IV
V
VI
VII
VIII
IX
X
Produkty ustaw w zasięgu wzroku klientów.
W strefie kasy umieszczaj produkty
dla dorosłych i dla dzieci.
Na bieżąco przeprowadzaj analizy
rotacji i marży.
Eksponuj najbardziej popularne i chętnie
kupowane produkty.
Aby zwiększyć rotację produktu powiększ
jego powierzchnię ekspozycji.
Dbaj o atrakcyjną ekspozycję.
Systematycznie uzupełniaj braki na półkach.
Pamiętaj aby cena znajdowała się
przy każdym produkcie.
Informuj klientów o promocjach.
W celu polepszenia umiejętności
komunikacyjnych swoich pracowników wysyłaj
ich na szkolenia organizowane przez Eurocash.
Pamiętaj:
Może coś
słodkiego?
Okiem eksperta
Eurocash:
1,2,3,4 6,7,8
Powered by FlippingBook